Jump to content
Customer Service 866.965.0400
  • 0
Sign in to follow this  
GFD70 SS

Foam Cannon Troubleshooting

Question

I recently purchased a Ryobi pressure washer and paired it with an MTM foam cannon. I tried it out for the first time yesterday and had a few issues.

 

When I pulled the trigger, I got a decent foam mixture but it wasn't at full pressure. It was basically the equivalent of my foam gun. After about a minute of holding down the trigger, the pressure boosted and it seemed to work as designed. As soon as I released the trigger and pulled it again, I lost pressure.

 

This is the pressure washer:

https://www.homedepot.com/p/RYOBI-2-000-PSI-1-2-GPM-Electric-Pressure-Washer-RY141900/205566055

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

I use a Ryobi pressure washer with a much worse than MTM foam canon. My first question is was your first squeeze with your pressure washer with the foam canon? What I mean is I normally put a regular nozzle on the gun and hold down the trigger for 30 seconds to a minute before I do anything with the pressure washer. Also how long is your hose? I noticed when I upgraded my hose, the pressure took longer to reach the gun.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Could possibly be air in the line of the pressure washer too...try bleeding it by leaving the power of the washer off and hold down the trigger for a bit to make sure all the air is purged out of the line.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
35 minutes ago, Yo-Yo Ma's Cousin said:

I use a Ryobi pressure washer with a much worse than MTM foam canon. My first question is was your first squeeze with your pressure washer with the foam canon? What I mean is I normally put a regular nozzle on the gun and hold down the trigger for 30 seconds to a minute before I do anything with the pressure washer. Also how long is your hose? I noticed when I upgraded my hose, the pressure took longer to reach the gun.

Interesting. I'll give that a try next time. The only other possibility I can think off is that the pressure washer is only a 1.2 gpm where MTM recommends a 1.4 gpm minimum.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Just now, GFD70 SS said:

Interesting. I'll give that a try next time. The only other possibility I can think off is that the pressure washer is only a 1.2 gpm where MTM recommends a 1.4 gpm minimum.

Try @nateeric 's trick too. My 1.2 gpm works fine on my cheap foam cannon. Did you have any issues with your fittings? and WAs this a new pressure washer?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
15 hours ago, GFD70 SS said:

Interesting. I'll give that a try next time. The only other possibility I can think off is that the pressure washer is only a 1.2 gpm where MTM recommends a 1.4 gpm minimum.

I have the MTM with my greenworks, and it works just fine.  Did you change the orifice to the 1.1?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...